
Proposed SARA Manual Changes for the May 2020 Board Meeting 
March 17, 20202 Webinar Questions and Answers 

 

Topic Question Answer 
General  What is the likelihood that the proposed 

changes (particularly related to licensure) will be 
approved by the Board in May? 

We are in the process of gathering everyone's input via the regional 
compacts. Let us know your thoughts either via your compact 
director or direct to myself, or other NC-SARA staff. 

General  Will the adjustment to Section 5.2 be 
immediate? Or, is there an effective date? 

The effective date will be determined at the May Board meeting, not 
until. 

General  How can we receive a link to the document Lori 
is referencing? 

https://www.nc-sara.org/resources/draft-documents-may-2020-nc-
sara-board-meeting 

Branch Campus What if your accreditor considers your remote 
location an "Additional Location"? Full Programs 
can be taught at additional locations 

Yes, for the purposes of SARA activity, use the SARA Branch 
Campus definition as noted in the SARA Manual: “Branch Campus” 
means: a campus or site of an educational institution that is not 
temporary, is located in a community beyond a reasonable 
commuting distance from its parent institution, and offers full 
programs of study, not just courses. (Integrated Postsecondary 
Education Data System (IPEDS)) For SARA purposes, a Branch 
Campus that operates under the accreditation of a Main Campus is 
not considered a separate Institution for purposes of SARA. 

Branch Campus I do have the same concern about the definition 
of branch... we will not be able to answer those 
two questions... Luz 

Institutions will work with their SARA State Portal Entity staff.  

Branch Campus Under Section 2.5(i)(7), is a “branch campus” 
defined in the document as well? 

For the purposes of SARA activity, use the SARA Branch Campus 
definition as noted in the SARA Manual: “Branch Campus” means: a 
campus or site of an educational institution that is not temporary, is 
located in a community beyond a reasonable commuting distance 
from its parent institution, and offers full programs of study, not just 
courses. (Integrated Postsecondary Education Data System 
(IPEDS)) For SARA purposes, a Branch Campus that operates 
under the accreditation of a Main Campus is not considered a 
separate Institution for purposes of SARA  

https://www.nc-sara.org/resources/draft-documents-may-2020-nc-sara-board-meeting
https://www.nc-sara.org/resources/draft-documents-may-2020-nc-sara-board-meeting
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Topic Question Answer 
Branch Campus NECHE - Instructional Sites and Branch 

Campuses are the two terms. 
For the purposes of SARA activity, use the SARA Branch Campus 
definition as noted in the SARA Manual: “Branch Campus” means: a 
campus or site of an educational institution that is not temporary, is 
located in a community beyond a reasonable commuting distance 
from its parent institution, and offers full programs of study, not just 
courses. (Integrated Postsecondary Education Data System 
(IPEDS)) For SARA purposes, a Branch Campus that operates 
under the accreditation of a Main Campus is not considered a 
separate Institution for purposes of SARA  

Branch Campus They have three categories of remote locations: 
Course Locations (teaching less than 50% of a 
program), Additional Locations (teaching full 
programs with direct administration dependent 
on main campus), and Branch Campus 
(teaching full programs and has its independent 
administrative body) 

For the purposes of SARA activity, use the SARA Branch Campus 
definition as noted in the SARA Manual: “Branch Campus” means: a 
campus or site of an educational institution that is not temporary, is 
located in a community beyond a reasonable commuting distance 
from its parent institution, and offers full programs of study, not just 
courses. (Integrated Postsecondary Education Data System 
(IPEDS)) For SARA purposes, a Branch Campus that operates 
under the accreditation of a Main Campus is not considered a 
separate Institution for purposes of SARA  

Branch Campus and 
SARA Complaints 

In regard to Section 2.5 (i) (7) are these physical 
campuses or do they apply to online learners? 

These would be SARA complaints. 

Branch Campus and 
 SARA Complaints 

So, for complaints...the student has the option 
or filed within the state where they are taking 
courses and then the information is shared with 
the main? 

Yes, that is correct. 

Branch Campus and 
SARA Complaints 

Regarding student complaints and branch 
campuses, I could understand the option for a 
student to file a complaint in the “base” state or 
the branch campus state. The concern is that 
students can “double dip” if they don’t get the 
answer they want from one venue. Once a path 
of complaint is selected, the other path should 
be closed. 

The SARA State Portal Entity of institution's home state is 
responsible for the SARA Complaint. The student may complain to 
the SARA SPE of the branch campus, but the complaint moves to 
the institution's home state for resolution. The SPE of the 
institution's home state notifies the SPE of the student's location. 
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Topic Question Answer 
California What, please are the primary reasons why 

California is not a part of the agreement? Is 
there a prospect for this changing? 

Dana,  
There are several reasons for this and the person who can best 
discuss this is Christina Sedney from WICHE as their SARA director 
and her contact information is below.  
Western Interstate Commission for Higher Education (WICHE) 
3035 Center Green Dr, Ste 200 
Boulder, CO 80301 
303.541.0238 
csedney@wiche.edu 

California Any updates on CA joining SARA? The person who can best discuss this is Christina Sedney from 
WICHE as their SARA director and her contact information is below.  
Western Interstate Commission for Higher Education (WICHE) 
3035 Center Green Dr, Ste 200 
Boulder, CO 80301 
303.541.0238 
csedney@wiche.edu 

Data Reporting Unrelated question: when reporting distance 
education (online programs) this year do we 
only report as we would those that intentionally 
took online programs or do we report on all the 
students being moved to online instruction in 
response to the pandemic? 

The SARA data reporting period is May 15 through June 15. The 
enrollment data is based on the data that was submitted to IPEDS in 
Fall 2019. The Data Committee will have information on how to 
handle students moving to online this month in time for the 2021 
reporting period (May 15-June 15, 20210. 

Data Reporting Does this mean that we should track where 
students are going due to the pandemic? 

Yes, as you would for purposes of complying with state authorization 
and providing accurate information regarding professional licensure. 

Data Reporting Would tracking this be beneficial to us? Yes, as you would for purposes of complying with state authorization 
and providing accurate information regarding professional licensure. 
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Topic Question Answer 
Data Reporting Has the committee taken into account that 

although the reporting is for 2019, all current 
staff and clinical placement coordinators are 
directing resources to re-placing students at 
sites and dealing with clinical site closures due 
to COVID-19? 

NC-SARA 2020 Data Information can be found at www.nc-
sara.org/data and includes the 2020 Data Handbook. The NC-SARA 
2020 Webinar registration information is at www.nc-sara.org/news-
events/... 
The SARA data reporting period is May 15 through June 15. The 
enrollment data is based on the data that was submitted to IPEDS in 
Fall 2019. The learning placement reporting is based on the 2019 
calendar year. Should any institution not be able to meet the data 
reporting period, they should reach out directly to Marianne Boeke 
(mboeke@nc-sara.org) after May 15, when they are sure they will 
be unable to meet the SARA reporting requirement. 

Data Reporting Do we need to track practicums or program 
activity that does not have overnight activity and 
is only in the home state of the institution? 

Please see the 2020 Data Handbook for specifics on what type of 
activity is reported. It can be found at www.nc-sara.org/data  

Field Trip Are there plans to define "field trip"? See 5.3 Field trips and seasonal residential activity of the SARA 
Manual. There is some leeway for institution activity, but the 
proposed modification will provide better understanding of the 
activity covered by SARA Policy. 

Field Trip Section 5.3, multi-night residency for field trips-
does this mean when the trip includes credit? 

Yes. SARA covers both credit and non-credit at participating 
institutions. 

Professional Licensure 
and Disclosures 

Regarding 5.2, if the program of study does not 
receive Title IV, is the professional disclosure 
process still required? 

Yes, if the program leads to licensure it will still be required the 
program meets the Federal requirement. 

Professional Licensure 
and Disclosures 

With aligning Professional Disclosures to 34 
CFR 668.43, does this mean we will no longer 
need to make direct disclosure to "potential 
students"? 

You will need to provide direct disclosures are when you do not 
know or are not sure if the program meeting requirements.  So, 
there will be some overlap with the general disclosures.  Again, it is 
not about listing what the requirements are, but about whether your 
program meets requirements. 

Professional Licensure 
and Disclosures 

What is the difference between a "potential 
student" and an "applicant"? 

An applicant has applied. 

http://www.nc-sara.org/news-events/
http://www.nc-sara.org/news-events/
http://www.nc-sara.org/data
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Topic Question Answer 
Professional Licensure 
and Disclosures 

34 CFR 668.43(a)(5)(v)  Institutional Information 
- General Disclosures for ALL programs leading 
to professional licensure or certification (face to 
face and distance education)  THIS IS A KEY 
CHANGE! 
34 CR 668.43(c) Institutional Information  - 
Individual Disclosures for ALL programs leading 
to professional licensure or certification to 
prospective students if the institution makes a 
determination that the program does not meet 
state educational requirements or the institution 
has not made a determination where the 
student is located prior to enrollment in the 
program (USED indicated in the preamble of the 
regulations: before a financial transaction 
occurs).  Individual Disclosures to enrolled 
students if the institution determines that the 
curriculum no longer meets educational 
requirements where the student is located - 
within 14 days of the institution making that 
determination. 

General disclosures would be on your website.  Using 3 buckets of 
information:  Meet the requirements; do not meet; or we are not 
sure. Direct disclosures are when you do not know or are not sure.  
So, there will be some overlap.  Again, it is not about listing what the 
requirements are, but about whether your program meets 
requirements. 

Professional Licensure 
and Disclosures 

I didn't think they were requiring direct 
disclosures?  I thought we had to have a 
statement on our website regarding what states 
are a yes, a no, and not determined. Can you 
guide us to where this is required? Is it in 
668.43? 

General disclosures would be on your website.  Using 3 buckets of 
information:  Meet the requirements; do not meet; or we are not 
sure. 
Direct disclosures are when you do not know or are not sure.  So, 
there will be some overlap.  Again, it is not about listing what the 
requirements are, but about whether your program meets 
requirements. 

Professional Licensure 
and Disclosures 

When ready, how would candidates be able to 
apply for certification/licensure, credential via 
SARA? This is a common question students 
coming to my office ask 

Students do not apply to SARA; the professional licensure 
certification is handled through the professional licensure agency. 

Professional Licensure 
and Disclosures 

How long is someone considered a 'potential 
student'. At what point is someone who filled out 
an RFI no longer a prospect requiring 
documentation of status changes. 

If a prospective student requests info, the institution is required to 
disclose whether the program for which they requested information 
leads to licensure at the time of the request. 
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Topic Question Answer 
Professional Licensure 
and Disclosures 

You mentioned that if the US Department of 
Education changes its rules on disclosure, NC-
SARA will make similar changes. Will this be 
codified in SARA manual to reflect that the 
disclosure requirements are dependent on ED's 
actions. 

Yes, it would be a change in policy and would be addressed at that 
time. 

Professional Licensure 
and Disclosures 

My question is about professional licensure.  
We offer teacher licensure programs for the 
state in which we operate (Massachusetts).  We 
don't know and wouldn't be able to tell students 
if our programs might lead to licensure in other 
states.  The way I read the regulations, it seems 
to me that we must provide prospective 
students with a listing of all the teacher 
licensure bodies in other states so they can 
contact those agencies to determine if our 
programs prepare them for licensure in their 
state.  We don't have that list and are not 
comfortable providing such a list.  Are we 
misreading the regulations? 

To meet the federal requirements, institutions will be required to 
make disclosures for all modalities and all states. For federal 
purposes the institutions will not need to provide contact information 
for all licensing agencies in all states. 

Professional Licensure 
and Disclosures 

When disclosing whether a program meets 
licensure requirements, how granular do we 
need to get?  For example, we have graduate 
programs that do IF the underlying 
undergraduate degree is not a foreign degree? 

You must provide clear direction as to whether your programs will 
meet licensure requirements. 

Professional Licensure 
and Disclosures 

SARA currently requires that we make 
reasonable efforts to determine if our program 
meets a state's professional licensure 
requirements. If SARA requirements are aligned 
with the federal requirements, are we still 
required to make a reasonable effort to 
determine if our program meets the state's 
professional licensure requirements? 

Yes, you would be required to have both General Disclosures and 
Direct Disclosures. General disclosures would be on your website.  
Using 3 buckets of information:  Meet the requirements; do not 
meet; or we are not sure. Direct disclosures are when you do not 
know or are not sure.  So, there will be some overlap.  Again, it is 
not about listing what the requirements are, but about whether your 
program meets requirements. 

Professional Licensure 
and Disclosures 

Do the disclosure requirements differ if the 
institution only has post-licensure (nursing) 
programs? 

No 
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Topic Question Answer 
Professional Licensure 
and Disclosures 

With the new licensure notification requirements 
will posting on our websites be sufficient or do 
we need to provide written notice to each 
potential student? 

Yes, you would be required to have both General Disclosures and 
Direct Disclosures. General disclosures would be on your website.  
Using 3 buckets of information:  Meet the requirements; do not 
meet; or we are not sure. Direct disclosures are when you do not 
know or are not sure.  So, there will be some overlap.  Again, it is 
not about listing what the requirements are, but about whether your 
program meets requirements. 

Professional Licensure 
and Disclosures 

I am not part of Instruction at my campus - how 
or where do I look to see if my requirements are 
accepted by another state? 

Begin by check with your compliance department and/or the person 
responsible for experiential learning such as clinical placements. 

Professional Licensure 
and Disclosures 

Would you please provide additional clarification 
on licensure disclosure requirements 
concerning expectations for *non-credit* 
continuing education activity - on-line or 
otherwise? My understanding was that SARA 
was exclusive to activity for academic credit but 
I hear I may be mistaken??? 

SARA covers non-credit activity at an institution and therefore non-
credit activity follows SARA policy. 

Professional Licensure 
and Disclosures 

Do US Territories need to be included in the 
general disclosure lists? 

Yes, US Territories need to be included in the general disclosure list 

Professional Licensure 
and Disclosures 

Prof licensure programs offering a Ph.D. (non 
clinical) say they do not need to clear PhD 
programs with other state boards because 
boards don't have any jurisdiction over a Dr. of 
Philosophy. Comments? 

Regardless of the degree level, there may still be state requirements 
that must be disclosed.  

Provisional Sorry if this has been answered already- if 
SPEs already accept institutional applications 
from institutions that would probably fall in a 
condition for provisional status for a fair review 
of their entire circumstances, do we need to 
come up with a specific procedure specifically 
for those institutions? I’m not sure the review 
process will be entirely different other than 
reviewing additional documentation 

Each SARA State Portal Entity processes an institution application 
in the manner they develop. The SARA SPE is not required to grant 
an institution provisional status, but they are required to review a 
request for provisional status. 
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Topic Question Answer 
Provisional Sorry if this has already been answered - Will 

the modifications now require SPE to use 
provisional status? 

Each SARA State Portal Entity processes an institution application 
in the manner they develop. The SARA SPE is not required to grant 
an institution provisional status, but they are required to review a 
request for provisional status. 

Provisional Is only reason for prov. status right now for 
institutions financial score? If no, what else can 
place institution on provisional status? 

No. There are several reasons. The Institution is on provisional or 
probationary status or the equivalent with its institutional Accrediting 
Agency; The Institution is currently required by the U.S. Department 
of Education to post a letter of credit or is under a cash management 
agreement with the U.S. Department of Education. (Such institutions 
must still have a Federal Financial Responsibility Composite Score 
above 1.0); The Institution’s Federal Financial Responsibility 
Composite Score falls between 1.0 and 1.5. (For renewing 
institutions or institutions between renewal periods. An Institution 
with a score below 1.0 is not eligible for SARA participation.); The 
Institution is the subject of a publicly announced investigation by a 
Government agency, and the investigation is related to the 
Institution’s academic quality, financial stability or student consumer 
protection; The Institution is the subject of a current investigation by 
its home State related to the Institution’s academic quality, financial 
stability or student consumer protection.; Lack of compliance with 
SARA policies related to data reporting.; The Institution has a 
change of ownership as determined by the Home State 

 


